Wickie -

Wickie!

musicalbtn
We zijn bedreven zeevaarders en hebben kilometerslange afstanden afgelegd om de wijde wereld te ontdekken. In 911 wordt Rolon (zijn Vikingnaam was Hrólfr) de eerste hertog van Normandië en de stichter van het Normandische hertogdom nadat de verovering van Parijs mislukt was.

In 982 ontdekt Erik de Rode Groenland en sticht hij er een kolonie. Zijn nakomelingen trekken nog verder tot Labrador in het noordoosten van Canada en zelfs tot de oostkust van de Verenigde Staten! Christoffel Columbus was dus lang niet de eerste die voet aan wal zette in Amerika …

Wij, de Bourgondiërs, zijn afkomstig uit Noorwegen en hebben het huidige Bourgondië gesticht. De Lombarden daarentegen hebben zich in het noorden van Italië gevestigd. We zijn zelfs tot Byzantium getrokken dat nu Istanboel wordt genoemd. Geen twijfel mogelijk dus, ook jij stamt op een of andere manier af van de Vikings!

Hoofdpersonages

Wickie

Hallo iedereen! Ik ben Wickie. Mijn mama zegt altijd dat ik met mijn hoofd in de wolken loop, maar ik sta steeds klaar om een handje te helpen. Mijn papa is de allergrootste Vikingleider ooit! Ik mag altijd mee met de bemanning wanneer hij uitvaart met zijn Vikingboot. Onze avonturen lopen vaak slecht af, vooral als Sven opduikt … Gelukkig kunnen mijn vrienden altijd op mij rekenen. Ik wrijf met mijn vinger langs mijn neus en hop: ik heb een idee!

Ga je mee op Vikingavontuur? Het wordt reuzeleuk!

Halvar

Ah, scheepsmaatjes! Over mij valt er niet zoveel te vertellen, hoor. Ik ben dapper, sterk en de beste speerwerper van het dorp. Mijn Vikingboot is heilig: één krasje en ik gooi je voor de vissen! Begrepen?!

Mijn andere grote trots, is mijn zoon, Wickie. Hij is even slim als ik en helpt me altijd om die dekselse Sven op de vlucht te jagen!

Ah ja, mijn wil is wet! Je kan maar beter naar me luisteren of ik zal je… Euh, ja Ylva, mijn duifje,… Euh, ik kom… Ik zal, euhm,… de afwas meteen doen…

Goed, ik ga jullie laten… Euh… En knoop het goed in je oren: blijf van mijn Vikingboot af!

Ylvi

Ik ben Ylvi, het nichtje van Wickie. Ik mag niet mee met de Vikingboot, maar Wickie vertelt me altijd over zijn avonturen. Hij is zo lief! Ik ben erg onder de indruk van zijn uitvindingen. Soms doet hij er me zelfs eentje cadeau. Zo kreeg ik al een mooi kompas en een snorkel om de vissen te bezoeken … onder water!

Ik ben altijd blij als hij terugkomt. Wanneer hij me nodig heeft, hoeft hij me zelfs niet te roepen: ik sta steeds paraat!

Sven

Hm… hm… Wat??!! Wat willen jullie weten? Ik praat niet met miezerige vikinkjes. Zoals Halvar en zijn dekzwabbers!! Ik, ik ben Vreselijke Sven, de sterkste der piraten. Ik steel, ik plunder en ik geef nooit iets weg! Ha, ha, ha, ha!!!

Als ik die schamele Vikingboot van Halvar te pakken krijg, vermorzel ik hem. Ik ben veel sterker dan hij!

Ook mijn mannen zijn beter uitgerust, beter getraind en vooral gemotiveerder! Het zijn echte vechtmachines! Komaan, druiloren, sneller roeien!!!!

Andere personages

Ylva

Dag kinderen! Ik ben de mama van Wickie en de vrouw van Halvar. Samen met de andere vrouwen, hou ik het dorp overeind als de mannen op zee zijn. Ik sta erop dat alles netjes en geordend is. Maar Halvar maakt er altijd een rommeltje van! Ach, ordelijk is hij niet, maar het is wel de dapperste Viking die ik ken en altijd vriendelijk tegen zijn mannen.

En mijn kleine, slimme Wickie! Weet je, ik ben er zeker van dat hij het is die de problemen op de Vikingboot oplost…

Maar goed, blijf daar niet zo staan. Vervoeg de mannen en klim aan boord van de Vikingboot! Snel, het avontuur tegemoet…

Tjure & Snorre

Ik ben Tjure.
En ik ben Snorre.

Ik was aan het woord! Goed … Ik word Tjure, de timmerman van Flake genoemd. Als Wickie me nodig heeft, begin ik voor hem meteen te spijkeren, snijden of zagen.

Om het even wat? Je hebt nooit zin om te werken.
En jij, jij slaapt de hele tijd. Erger nog, je snurkt! Apenkop.
Jij verrekte knolkwal!

Ik, Snorre, ben een uitstekende buikspreker en jij doet niets anders dan klagen, klagen, klagen. Ik ben altijd vrolijk en jij een echte donderwolk.

Ja, maar in tegenstelling tot Wickie, heb jij het verstand van een garnaal!

Faxe

Oh… Dag kameraadjes! Ik ben Faxe. Sorry, ik was net een brioche aan het eten … Ik ben dol op gebakjes! Nu ja, eigenlijk op alles wat eetbaar is.

Ik ben een beetje verlegen, dus ik praat niet zo graag… Maar wanneer mijn vrienden mijn spieren nodig hebben, sta ik altijd klaar!

Ik ben ook een echte dierenvriend en zal ze steeds beschermen. Niemand mag ze kwaad doen! Oh, kijk daar, een lief klein muisje! Wil je een stukje brioche?

Gorm

Hoi, hoi! Ik ben Gorm, de wachter van de Vikingboot. Huh! Stomme meeuw, scheer je weg! Pfff… Die verdomde vogel komt me altijd in mijn billen pikken en houdt me van mijn werk. Mijn taak? De zee in de gaten houden en Halvar waarschuwen als er storm op komst is of als er gevaar dreigt. Een heel belangrijke taak dus!

Ik ben ook de vrolijkste van de bende. Zeker wanneer we eropuit trekken! Helaas, ben ik ook de onhandigste.

Oeps… mijn verrekijker… Sorry chef…

Ulme

Mi, mi mi!!
Ik ben Ulme, de bard van Flake,

Mijn gezang brengt het feest op gang!

Hm, hm … Excuseer … Ik ben de poëet en artiest van de groep. Mijn lier en mijn stem creëren een lieflijke melodie die de anderen niet appreciëren. Ze begrijpen niets van mijn kunst! Sorry hoor, maar ik ben nu eenmaal de meest verfijnde Viking!

Wickie is het aardigst tegen mij. Ze hebben het altijd over hoe slim hij wel is, maar hij is ook grappig en maakt graag plezier.

En jullie, wat vinden jullie van mijn zangtalent? La, la la!! Do, re, mi, mi, mi!! …

Urobe

Lieve kinderen, ik ben Urobe, de druïde van Flake. Ai!! Mijn arme rug…
Goed, waar was ik?

Juist ja… Ik ben de raadsman van Halvar tijdens zijn expedities. Ik gebruik mijn runentekens om voorspellingen te doen. Als er dicht bij ons een meteoriet inslaat: slecht teken. Vinden we een hamer die vastzit in een steen: een geschenk van de goden. Simpel, toch!

Auuuw! Mijn been… Ik moet even gaan zitten.

De zoon van Halvar, Wickie, is een ernstige en slimme jongen. Ik draag mijn kennis met plezier over aan hem. Ooit wordt hij een grote leider…

Pox

Verdraaide Vikings! Ik ben Pox, de rechterhand van Kapitein Sven, de sluwste piraat aller tijden. Ik heb een hekel aan Halvar en zijn bende lafbekken!! Ik sta aan het hoofd van de bemanning en zie erop toe dat de orders van zijne Vreselijkheid worden uitgevoerd. Wee hen die ongehoorzaam zijn!

Ik ben ook het brein achter de verrassingsaanvallen en ontvoeringen van Sven. Hoe origineler ik uit de hoek kom, hoe meer kans ik maak om ooit zelf het bevel te voeren over de Vikingboot…

Spelletjes

wickie-spel-bej wickie-spel-maj

Afbeeldingen!

In de bossen

Video’s

Recepten

Creatief aan de slag

Verhalen

 • Krijgsvaardige zeevaarders

  We zijn bedreven zeevaarders en hebben kilometerslange afstanden afgelegd om de wijde wereld te ontdekken. In 911 wordt Rolon (zijn Vikingnaam was Hrólfr) de eerste hertog van Normandië en de stichter van het Normandische hertogdom nadat de verovering van Parijs mislukt was.

  In 982 ontdekt Erik de Rode Groenland en sticht hij er een kolonie. Zijn nakomelingen trekken nog verder tot Labrador in het noordoosten van Canada en zelfs tot de oostkust van de Verenigde Staten! Christoffel Columbus was dus lang niet de eerste die voet aan wal zette in Amerika …

  Wij, de Bourgondiërs, zijn afkomstig uit Noorwegen en hebben het huidige Bourgondië gesticht. De Lombarden daarentegen hebben zich in het noorden van Italië gevestigd. We zijn zelfs tot Byzantium getrokken dat nu Istanboel wordt genoemd. Geen twijfel mogelijk dus, ook jij stamt op een of andere manier af van de Vikings!

 • Het kompas en de zonnewijzer

  We gebruiken geen traditioneel kompas om ons de weg te wijzen, maar wel een zonnesteen: een calcietkristal dat de zonnestralen weerkaatst en waarmee we ons kunnen oriënteren, zelfs als het duister of helemaal donker wordt.

  Daarnaast vertrouwen we ook op onze zonnewijzer. Op de grond tekenen we de stand van de zon op bepaalde ogenblikken van de dag af zodat we altijd het noorden kunnen vinden.

  Vandaag onderzoeken fysici de eigenschappen van calcietkristal om de steen te kunnen inzetten in de onzichtbaarheidstechnologie. Tot nu toe begrijpt immers niemand het gebruik van het calcietkristal … Het mysterie blijft dus onopgelost!

 • Het oudste Europese parlement

  De oudste Europese parlementaire vergadering ontstond tussen 900 en 1300 in Noorwegen. De onderdanen van het land trokken er naartoe om hun koning te ontmoeten, politieke kwesties te bespreken en burenruzies op te lossen. De vergaderingen waren openbaar en vonden plaats in open lucht!

  In 920 reizen de IJslandse leiders af naar Noorwegen om er het rechtssysteem van het land te bestuderen. Niet veel later, in 930, richten ze zelf het eerste parlement, de Althing, op! De Althing oefent de wetgevende en rechterlijke macht uit, maar komt in die tijd slechts één keer per jaar samen.

 • De ski

  Rond 4000 voor Christus hebben we de ski uitgevonden om ons te verplaatsen wanneer onze dorpen onder een dik pak sneeuw lagen of om te jagen. De eerste ski’s waren gewoon houten planken met stokken die ruwweg uit hout werden gesneden. Met de nodige valpartijen tot gevolg … Bovendien ging het hout door de kou of vorst gemakkelijk splijten waardoor we vaak met onze voeten in de poedersneeuw stonden …

  Het is trouwens Noorwegen dat de eerste skischool opent. Ook de eerste expeditie naar Groenland, in 1888, verloopt op ski’s. Na de eerste skiwedstrijd in 1895 is skiën een Olympische sport geworden waar ook menig vakantieganger zich met plezier aan waagt!

 • De (Franse en Engelse) taal

  De Normandiërs namen heel wat zeetermen van ons over. Vooral woordenschat om de verschillende delen van een boot te benoemen, zoals het geraamte, het scheepswant (alle materiaal dat aanwezig is op de brug), het staand want (alle hulpstukken voor het besturen van de zeilen). Maar ook verschillende manoeuvres aan boord van het schip, en zelfs het alomgekende “bakboord” en “stuurboord”. Zeemannen gebruiken deze woorden nog steeds!

  Het dekbed waarmee je je in de winter warm houdt, is afgeleid van het Oudnoorse “aedr”. De eidereend komt namelijk van IJsland en heeft superzachte donsveren die gebruikt worden voor de vulling van kleren!

  De Franse taal zou nog zo’n 150 woorden tellen die afkomstig zijn uit het Oudscandinavisch.

 • De scheepsbouw

  De snekkar is het grootste schip dat ooit gebouwd werd: hij kon tot wel 30 meter lang zijn. Maar opgelet, noem een snekkar nooit een drakenboot! Die naam werd in de 19e eeuw uitgevonden omwille van de drakenkoppen op de boeg.

  Door onze schilden aan de rompbekleding (de buitenkant van de romp) te bevestigen, kunnen we ze niet alleen vervoeren, maar kunnen we ons ook beschermen tegen stuifwater. Dankzij een vernuftig systeem van zeilen en roeispanen kunnen we oceanen en rivieren bevaren. Onze lichte zeilen kunnen we bovendien snel laten zakken als er een vijandelijke aanval dreigt.

 • Ambachtskunst

  We staan bekend voor de versieringen op onze wapens en onze decoratie. Uitgebeiteld metaal of ivoor, geschilderd hout … We bewerken alle materialen, maar blinken vooral uit in de edelsmeedkunst (bewerking van edele metalen). In 1831 werd er op een strand van de Hebriden, ten westen van Schotland, een schaakspel gevonden dat was uitgebeiteld in ivoor.

  Vooral dierenmotieven komen vaak terug in onze kunst, zowel op onze juwelen als op onze wapens. Ook de runen (het Vikingalfabet) spelen niet alleen een belangrijke rol in onze communicatie en onze begrafenisriten, maar ook in onze kunst. We gebruiken ze dan ook op het heft van onze zwaarden om de krijger te beschrijven of prijzen.

 • De sagen

  Weet je wat een literaire sage is? En als ik Harry Potter of Narnia zeg? Gaat er dan een belletje rinkelen? Goed zo … Het is een IJslandse term die dateert uit de 17e en 18e eeuw. Met een sage bedoelde men een historisch verhaal in prozavorm (dat niet rijmt), een vertelling of een legende. De hoofdrol was vaak weggelegd voor onze goden en helden.

  Vandaag wordt de term gebruikt om een reeks romans te benoemen die vaak gaan over een episch en/of wonderlijk thema en die vooral oude legenden hernemen. Onze goden leven dus verder via de verhalen die jullie lezen!

Meer Wickie!

vic-facebookDVD Wickie